KIZILTEPE ZAHİRECİLER DERNEĞİ

KURUMSAL WEB SİTESİ

     

 

TARIMSAL ÜRÜN İHRACAAT RAKAMLARI ARTIYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, tarım ürünlerinin ihracattaki oranının yüzde 10'dan 15'e çıktığını belirterek, tarımda hedeflerinin 30 milyar dolarlık rakama ulaşmak olduğunu söyledi.

Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçı Birlikleri'nin düzenlediği '2008-2009 Narenciye Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı' Hiltonsa Oteli'nde gerçekleştirdi. Toplantıya katılan üreticiler ve ihracatçılar sektörün sorunlarını ve çözümlerini tartıştı.

Burada bir konuşma yapan TİM Başkanı Büyükekşi, krizle birlikte tüm dünyanın büyük sıkıntılar yaşandığını, Türkiye'nin de bundan payını aldığını kaydetti. Özellikle ihracatın krizden olumsuz etkilendiğini hatırlatan Büyükekşi, bu zamana kadar her ay rekorlardan bahsederken son 6 aydan beri her ay farklı  bir ilde düşüş rakamlarını açıklamak zorunda kaldıklarını dile getirdi. İlk 3 aylık rakamlara bakıldığında ihracatın yüzde 32.9 düştüğünü anlatan Büyükekşi, yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 26 artış olmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Tarım ürünlerinin ihracatının içinde narenciyenin yüzde 45 artış olmasının memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Miktar açısından bakıldığında da yüzde 73 civarında artış görüyoruz. Türkiye'nin tarım potansiyelini çok iyi kullanamadığını görüyoruz. Ülkemizin bu kadar bereketli topraklarımıza rağmen üretimde Brezilya'nın birinci olduğunu ülkemizin ancak 12. olduğunu gördük. Gelenekselleşmiş tarım politikalarını bırakıp iyi tarım politikalarını uygulamak zorundayız. Tarım bakanlığının gerek üretici gerekse ihracatçının önünü açması lazım." dedi.

2008 yılındaki 132 milyar dolarlık ihracat rakamlarına bakıldığında tarımın payının yüzde 10 olduğunu ifade eden Büyükekşi, ilk 3 aylık rakamlarda bu payın yüzde 15'e çıktığını açıkladı. Tarım sektörünün buradaki artışı bundan sonraki dönemde de süreceğine inandığını söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi şunları söyledi: "Bu durumun özelliklede dış ticaret açığında bize katkısı olacaktır. Çünkü tarımın yaptığı ihracat net döviz girdisidir. Diğer sektörlerimizde hammadde olsun yarı mamul olsun birçok ithal mal kullanıyoruz. Gerek net döviz girdisi bakımından, gerekse net katma değer açısından tarım sektörü gibi aynı değeri almamız mümkün değil. Tarım sektörünün önümüzdeki dönemde çok büyük potansiyelinin olduğunu düşünüyoruz. Bizim tarımdan beklentimiz 30 milyar dolarlık bir ihracata ulaşmak."

"EN BÜYÜK SORUN İHRACATTAKİ PAZARIN YÜZDE 40'INI OLUŞTURAN RUSYA İLE YAŞANAN SIKINTILAR"

Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ise önlerindeki en büyük sorunun ihracattaki pazarlarının yüzde 40'ını oluşturan Rusya ile yaşanan sıkıntılar olduğunu kaydetti. İhracatçılar olarak büyük risk altında olduklarını aktaran Kavak, ihracatçının görev ve sorumluklarının belirlenmesi konusunda net bir tablo ortaya koyamadıklarını, Rusya'ya yapılan ihraç ürünlerin üzerindeki kalıntıların sorumlusu olarak kendilerinin gösterilemeyeceğini dile getirdi. Kavak, "Yine ihracatçı günah keçisi olarak görüldü, yine faturanın ihracatçıya çıkarıldı. Bizim ipimiz artık üreticinin elinde. Üretici bizim ipimizi çekerse malını satacak kimse bulamayacak. Artık malında kalıntı bulunan ihracatçı Rusya'ya ihracat yapamayacak. İhracatçı kaynaklı bir sorun yok. İhracatçının ihracattan men edilmesi demek üreticinin ürününün elinde kalması demektir. Artık ben ne üretirsem satarım anlayışı geçti. İhracatçı içinde ben her ürünü pazarlaya bilirim devri geçti. Üreticinin de ihracatçının da ciddi biçimde toparlanması gerekir. Yada önümüzde demoklesin kılıcı gibi bekleyen bir Rusya analizi var. 4 defa analize takılırsanız sizin Rusya Federasyonuna ihracatınız engellenecek." diye konuştu.

Narenciye sektörünün ekonomik krizi en az hasarla atlattığını dile getiren Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, "Biz kriz döneminde bir bahar havası yaşadık. Her yıl basında narenciye dalda kaldı, narenciye üreticisi perişan şeklinde haberler yer alırdı, ama çok şükür bu yıl böyle bir durum yaşamadık. Ancak limon hariç. Narenciye ihracatımız mart ayında yüzde 142 oranında artmıştır. 650 milyon dolarlık sezonluk ihracatımız var. Mayıs sonuna kadar bu rakamın 700 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz. " şeklinde konuştu.

NARENCİYE İHRACATI ARTIYOR

Narenciye sektörünün son iki yılına bakıldığında 2007 yılı itibarıyla 830 bin ton ve 514 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini açıklayan Kavak, 2008 yılında bu rakamın 826 bin ton ve 587 milyon dolar olduğunu aktardı. Narenciye ihracatının bu yılın ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 73 artarak üreticinin yüzünü güldürdüğünü dile getiren Kavak, krizin bütün olumsuzluklarına rağmen 2008 yılının ilk üç ayında 275 bin ton olan narenciye ihracatının bu yıl aynı dönemde 477 bin tona çıktığını hatırlattı.

Narenciye sektörünün ihracatta 2008 yılını yüzde 14'lük bir artışla kapattığına dikkat çeken Kavak, 2009 yılının ilk 3 ayında; global krize bağlı olarak tüm sektörlerde yaşanan ihracat düşüşüne karşın narenciyede yine artış yaşandığını ve bunun da sektör paydaşları tarafından ortaya konulan fedakarlığın ve özverili çalışmaların bir ürünü olduğunu dile getirdi. Kavak, "Sektörümüz, yaşanan global krize rağmen artış kaydederken, diğer yaş meyve-sebze ürünleriyle birlikte 2009 yılı için 2 milyar dolarlık yaş meyve-sebze ihracatı hedefi koymaktan da çekinmemiştir." dedi.

www.tarimsalhaber.com. -17.04.2009